درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-08  |  2024-04-27  |  بروز شده در: 1403/02/08 - 08:01:4 FA | AR | PS | EN
تثبیت روابط امریکا چین با رویکرد «مثبت و سازنده» واشنگتن            صدور حکم بازداشت محمودخان اچکزی از سوی یک دادگاه پاکستان            خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا             اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند             تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان            سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان            پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس            خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد             مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد             آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان             با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم            افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان             دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل            آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان            وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است            






تاریخ نشر: 1395/11/28 - 04:51:5
تعداد بازدید: 2022
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

آرمان‌های مشترک حکمتیار و اردوغان چیست؟
آرمان‌های مشترک حکمتیار و اردوغان چیست؟

حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار پس از مذاکره با دولت افغانستان گفته می‌شود که دعوت‌هایی از برخی کشورهای منطقه داشته است که مهمترین آن را می‌توان در پیام منتسب به رئیس جمهور ترکیه یافت که گفته بود به استقبال رهبر این حزب خواهد آمد.

به گزارش خبرگزاری انصار به نقل از تسنیم، پس از تنش‌های تیمی در ساختار دولت وحدت ملی و نگرانی کاخ ریاست‌جمهوری افغانستان از برهم‌خوردن تناسب قومی در قدرت، با مشورت متحدین غربی تصمیم گرفته شد که گلبدین حکمتیار وارد ساختار سیاسی این نظام شود.

با چنین تصمیمی، رهبر حزب اسلامی که تاحدودی در انزوا به سر می‌برد و برخی او را سوخته می‌شمردند، بار دیگر فرصت عرض‌اندام پیدا کرد.

حالا نمایندگان این حزب علاوه بر امتیازات ویژه‌ای که در مذاکره با دولت وحدت ملی به دست می‌آورند، دعوت‌هایی در منطقه نیز داشته‌اند؛ از سفرهای تأیید نشده به روسیه و عربستان گرفته تا دعوت رسمی به ترکیه از شمار این سفرها هستند.

استقبال گرم ترکیه از حزب اسلامی افغانستان

(امین کریم) عضو ارشد مذاکره‌کننده‌ حزب اسلامی سفر به ترکیه را در راستای مذاکره حول روند صلح عنوان کرد اما (حمید عزیزی) یکی از سخنگویان این حزب، اعلام کرده بود که سفر این هیئت برای فراهم‌آوری مقدمات حضور رئیس‌جمهور ترکیه در مراسم استقبال از گلبدین حکمتیار است.

در روزهای قبل نیز روزنامه‌های پاکستانی نیز طی گزارشی نوشته بودند که (رجب طیب اردوغان) رئیس‌جمهور ترکیه با ارسال پیامی گفته که در صورت ورود حکمتیار به افغانستان، برای استقبال از وی به کابل سفر خواهد کرد.

از سوی دیگر، روزنامه‌ (آیدینلیک) چاپ ترکیه به نقل از منابع اطلاعاتی این کشور خبر داده بود که حکمتیار برای مداوا در یکی از بیمارستان‌های استانبول به سر می‌برد اگر چه پسر رهبر حزب اسلامی این گزارش را رد کرده است.

حکمتیار که سال‌های اخیر را در مخفیگاه‌ها و با ترس از اتهامات بین‌المللی درباره خود به سر برده است، حالا ایام بیماری را در بیمارستان‌های ترکیه سپری نموده و اردوغان نیز برای حضور این فرد در عرصه‌ سیاست افغانستان شاید لحظه‌شماری می‌کند؛ که نشان از وجوه اشتراک بسیاری میان حکمتیار و اردوغان دارد.

حکمتیار و اردوغان؛ یاران دیرینه

اخوان‌المسلمین به عنوان یک جنبش فراملی اسلام‌گرا و بزرگ‌ترین گروه سیاسی سنی در جهان، پس از تأسیس در مصر به دست (حسن البنا) به کشورهای دیگر همچون ترکیه و افغانستان نیز راه یافت.

جنبش اخوان‌المسلمین به تأثیر از اندیشه‌های اشخاصی همچون (سید قطب) در پاسخ به انحطاط داخلی مسلمانان و سلطه‌ی بیگانگان بر کشورهای اسلامی در مصر پدید آمد و جهت نیل به اهداف خود در زمینه‌های مختلف فرهنگی، نظامی و سیاسی به مبارزه پرداخت.

حکمتیار در دوران تحصیل در دانشکده مهندسی دانشگاه پلی تکنیک کابل در سال 1348، از جمله افرادی در افغانستان بود که به همراهی سرکردگان حلقات دانشجویی فعال و مبارز از جمله (عبدالرحیم نیازی) و (سیف‌الدین نصرتیار) به هم پیوستند، نسخه‌ی افغانستانی (جنبش اخوان‌المسلمین) را تحت نام (جوانان مسلمان) تأسیس کرد و فعالیت‌های‌شان را با تظاهرات و راهپیمایی‌های خیابانی دانشجویان مسلمان آغاز کردند.

اردوغان نیز پس از پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال گذشته‌ی ترکیه، اولین تماس تبریکی خود را از (راشد الغنوشی) رئیس حرکت (النهضه اسلامی) تونس و یکی از اعضای برجسته‌ی جنبش اخوان‌المسلمین دریافت کرده بود.

رئیس‌جمهور فعلی ترکیه از ارادتمندان این جنبش است و عکس‌هایی از وی در کنار گلبدین حکمتیار و الغنوشی در ضیافتی در ترکیه در سال 1374 نیز به چشم می‌خورد.

پس از کودتای نافرجام در ترکیه، بشار اسد رئیس‌جمهوری سوریه طی مصاحبه‌ای با (پرسنا لاتینا) خبرگزاری رسمی کوبا نیز از موضع افراطی اسلامی اردوغان در ترکیه ابراز نگرانی نموده بود.

وی گفته بود: (اردوغان از کودتا برای پیاده‌کردن برنامه‌ی افراط‌گرایانه‌ خود، یعنی برنامه‌ اخوان‌المسلمین بهره‌برداری کرد و این برای ترکیه و همسایگان ترکیه از جمله سوریه خطرساز خواهد شد).

هم‌چنین تحلیل‌گران عرب مثل (هشام الحاجی) نیز پس از پیروزی اردوغان در سال گذشته بر این باور بودند که نتایج این انتخابات به اخوان‌المسلمین این امکان را می‌دهد که بسیاری از امکاناتی که در منطقه از دست دادند را بازستانند به ویژه در مصر که با کودتای (عبدالفتاح السیسی) بسیاری از امکانات و نفوذ خود را از دست دادند.

حکمتیار و آرمان‌های افراطی اخوانی

به نظر می‌رسد که وجوه اشتراک فکری و ایدئولوژیکی میان اخوانی‌ها در بلاد اسلامی، نوعی ریشه‌ مستحکم و پیوند نزدیک را ایجاد می‌کند که غایت آن، رسیدن به نوک هرم قدرت سیاسی و اعمال سلطه به منظور اصلاحات اخوانی است.

اتخاذ کارشیوه‌های اکثر پیروان جنبش اخوان‌المسلمین، تاکنون نتوانسته هدف این جنبش یعنی جلوگیری از انحطاط داخلی مسلمانان را برآورده کند و چه‌بسا که موجب تقویت پتانسیل افراط‌گرایی و بحران جهان اسلام گردیده است.

حزب اسلامی حکمتیار در حالی پا به عرصه‌ سیاسی افغانستان می‌گذارد که با چنین موضع فکری، حمایت‌های احزاب بیرونی هم‌چون (عدالت و توسعه)ی اردوغان را نیز با خود همراه خواهد ساخت.

با درک وضعیت فعلی افغانستان که تمام هزینه‌های دولت‌سازی جامعه‌ جهانی، با وجود افراط‌گرایی‌های تروریستی و تندروی‌های احزاب فکری همچون حزب التحریر و پیروان جنبش اخوان‌المسلمین ضرب‌صفر شدند، حضور حکمتیار و حزب اسلامی‌اش با چنین رویکردی به نظر برخی، قابل دفاع نیست.

به نظر می‌رسد که اردوغان در تلاش است تا با احیای قدرت یار دیرینه‌اش، نفوذ خود در افغانستان را بیش‌تر از گذشته کرده و چه بسا که نمایندگان حکمتیار، خبر از داشتن کاندیدی در انتخابات ریاست‌جمهوری پیش‌رو نیز داده‌اند.

اما هنوز مشخص نیست که حضور حزب اسلامی حکمتیار با حمایت‌های بیرونی هم‌چون ترکیه و برخی کشورهای عربی، تا چه اندازه معادلات سیاسی افغانستان را متأثر کند و بحران کنونی را به کدام سو ببرد.

انتهای پیام

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/5406


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

واکنش ایران به اعمال تحریم برخی از کشورهای غربی علیه این کشور

تثبیت روابط امریکا چین با رویکرد «مثبت و سازنده» واشنگتن

صدور حکم بازداشت محمودخان اچکزی از سوی یک دادگاه پاکستان

خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا

اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند

تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان

سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان

پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس

خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد

مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد

آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان

با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل

آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان

وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است

پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد

سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند

سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است

پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون

در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان

تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران

مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها

هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.